Extract from:
http://atlas1868.nl/li/merkelbeek.html

Extracted: February 13, 2015

Merkelbeek: Gemeente Atlas van Nederland, J. Kuyper 1865-1870

Onderstaande kaart is ook verkrijgbaar als digitale afbeelding met hoge resolutie. Geschikt voor perfecte A3 / A4 afdrukken en voor professionele presentaties en publicaties.

Merkelbeek 1868

Het is mogelijk om digitale kaarten (zonder watermerk) te bestellen met een hoge resolutie (2050 x 2650) voor professioneel gebruik. Presentaties, publicaties etc.

Aanbeveling literatuur:

Atlas van Historische Topografische Kaarten / Limburg Ieder kaartblad van deze Atlas beslaat slechts 7 x 10 km. U ziet dan ook in detail het Limburg van rond 1900. Op de kaarten zijn alle Limburgse steden, dorpen, gehuchten en bebouwingen aangegeven. En ook alle wegen, spoorwegen, polders, dijken, grenzen, grondverbruik et cetera. En natuurlijk is er steeds dat prachtige, typisch Limburgse landschap van weiden, zand en veengronden, riviertjes, kanalen en eeuwenoude dorpen. In een reeks van provinciale historische atlassen een deel over Limburg. In dit boek in groot formaat treft men 70 kaartbladen van de Chromo-Topgrafische Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden op schaal 1:25.000 aan. Elk kaartblad is in kleur en op twee pagina's afgedrukt en geeft het kaartbeeld van Limburg uit het begin van de 20e eeuw weer. De oorspronkelijke kaarten zijn merendeels tussen ca. 1890-1920 uitgegeven. Ieder kaartblad is voorzien van datering van verkenning(en), herziening(en) en laatste uitgave. Korte inleidingen over de geschiedenis van de cartografie, de Chromo-Topografische Kaart, de veranderingen in het landschap evenals een literatuurlijst, een bladwijzer en een legenda gaan vooraf aan de kaarten. Met korte inleiding over de provincie zelf.

Limburgs etymologisch woordenboek Waar komen woorden zoals haaibaai, joeks, labberlot, nonnevot of zoermoes vandaan? Is een 'riddekuul' belachelijk? Heeft 'sjnelle katrien' iets met Catharina te maken? En wat verkoopt een 'zielverkoper'? Dialect woorden hebben vaak meer te vertellen dan je op het eerste gezicht zou denken! Van Gennep tot Kerkrade, van Achel tot Tongeren van Hasselt over Maastricht tot Heerlen: maak kennis met de rijke geschiedenis van de Limburgse woordenschat. Reis mee door de tijd en achterhaal de verrassende herkomst van tal van woorden en uitdrukkingen uit het Limburgse dialect. Met een sterke taalkundige achtergrond en uitgebreide bibliografie.

Fietsen op de Romeinse heirwegen> Heir staat voor leger, heirbaan voor legerbaan. De Romeinen legden heirwegen aan om troepenverplaatsingen vlot te laten verlopen: om landen, rivieren en zeeen in hun greep te krijgen. Zij gebruikten hiervoor de kortste en voordeligste trajecten, rekening houdend met het relif en de rivierlopen, rechtlijnig en strategisch... hoog en droog. De heirbaan Boulogne-sur-Mer via Bavay en Tongeren naar Keulen verbond de Atlantische Oceaan met de Rijn, de poorten naar Britannia en Germania. Romeinse steden als Gesoriacum (Boulogne), Bagacum Nerviorum (Bavay), Atuatuca Tungrorum (Tongeren) en Colonia Agrippa (Keulen) vertellen hun verhaal. Maak in Frankrijk, Belgie, Nederland en Duitsland kennis met de 'Via Appia van het Noorden' met zijn talrijke grafheuvels en monumenten, de archeologische opgravingen en de antieke vondsten in musea. Fiets de 'Via Gesoriacum ad Colonia Agrippa anno MMVI'. Cæsar veroverde onze gewesten en in zijn spoor werd de 7 meter brede heirbaan Boulogne-Keulen aangelegd. Deze reisgids bestaat uit fietsroutes langs deze weg, onderverdeeld in 9 dagen met de mogelijkheid om het traject in beide richtingen af te leggen. Een dagtocht beslaat gemiddeld 67 km of ongeveer drie uur fietsen. Je houdt dus tijd over bezoekjes aan musea, steden en restanten van de Romeinen. Bekende plaatsen onder weg zijn Arras, Cambrai, Bavay, Binche, Gembloux, Tongeren en Heerlen. De auteur beschrijft de geschiedenis van de weg, ook na de vlucht van de Romeinen voor de Goten in 410 n. Chr. Hij haalt zijn informatie uit Romeinse bronnen, hedendaagse archeologie en luchtfotografie. De steden worden genoemd met hun Romeinse en hedendaagse naam en krijgen hun historisch profiel. Raskin geeft adressen voor overnachtingen, een afstandstabel, routekaarten met de bezienswaardigheden, mooie kleurenfoto's van mijlpalen, legertuigen, tumuli, thermen, opgravingen, Romaanse en gotische kathedralen, marktpleinen, fortificaties van Vauban, oorlogskerkhoven, musea.

Oud Schrift in Limburg Iedereen die onderzoek doet in archieven zal vroeger of later met de (on)leesbaarheid van oude teksten geconfronteerd worden. Paleografie is een onmisbare hulpwetenschap voor de ontcijfering van oude, geschreven bronnen. Dit les- en oefenboek bevat een bloemlezing van oude handschriften (met bijbehorende transcripties), afkomstig van kloosters, ambachtsgilden, schepenbanken, notarissen, families, gemeenten en gewestelijke instellingen in Nederlands Limburg. Ambtelijke stukken zijn bij uitstek geschikt als oefentekst, want zij maken de lezer vertrouwd met het taalgebruik en de terminologie van akten, waaruit archieven nu eenmaal grotendeels bestaan. Hiervan zijn in de selectie zoveel mogelijk verschillende schriftsoorten over zoveel mogelijk verschillende onderwerpen opgenomen. Maar deze uitgave bevat ook levendiger oefenhandschriften; over onderwijs, ziekte, medicinale en culinaire recepten, toverij, burenruzie, infanticide, een vondelingetje en de executie van misdadigers. De teksten zijn ingedeeld in vier moeilijkheidscategorieën en voorzien van een beschrijving van de inhoud, de herkomst en een woordverklaring. Oud Schrift in Limburg is een praktische handleiding met tekstvoorbeelden, tips voor transcriptie, afkorting en notatie van cijfers en munteenheden. Niet alleen geschikt voor onderzoekers in Limburgse archieven; ook geïnteresseerden elders in Nederland zullen er veel profijt van hebben. Het boek biedt behalve een doorsnee van de rijke inhoud van de Limburgse archieven ook een inkijkje in het dagelijks leven van weleer.

ANWB Wandelgids Limburg Samenvatting: ANWB Wandelgids Limburg (zoals op de achterkaft): Limburg is sjoen, wandelaars zullen dat beamen. Van de brede Maas tot speelse beekjes, van platte uiterwaarden tot een glooiend heuvelland en van de Mookerheide in het noorden tot grenspaal 12 op het allerzuidelijkste puntje. Vogelaar, liefhebber van oude kerken, orchideeëngek? Er is voor elk wat wils. Sommige tochten gaan alleen door de vrije natuur, andere hebben een cultuurhistorisch karakter. En vaak is het een mooie mix van beide. Waar mogelijk zijn wandelnetwerken in de routes verwerkt: geen routebeschrijving maar simpelweg gekleurde paaltjes of borden volgen. Vergeet ook de Limburgse lekkernijen niet die bij veel cafés op de kaart staan. Ze zijn de wandelingen meer dan waard. Trek de wandelschoenen aan en laat u verrassen.

20 x logeren & fietsen in Limburg Samenvatting: 20 x logeren & fietsen in Limburg (zoals op de achterkaft) Heerlijk logeren in een charmehotel of een gezellige B&B en een of meerdere dagen fietsen zonder bagage in de omgeving... Dat zijn de ingrediënten van deze sfeervolle gids. Op het menu staat een welverdiende adempauze, een weekendje actief genieten. Limburg is een fietsparadijs, daar hoeven we niemand meer van te overtuigen. Bovendien zijn Limburgers heel gastvrije mensen die bezoekers met open armen ontvangen. Samen met Toerisme Limburg steden we 20 bijzondere fietsroutes samen. Ze nemen je mee naar de kindvriendelijke Kempen waar ooit de steenkoolmijnen een grote rol speelden, het wondermooie glooiende Haspengouw met haar bloesems en fruit, de groene parel Voeren en het vlakke Maasland met haar bijzondere regenrivier. Bij elke route stellen we twee heerlijke logies voor, elk met een uniek aanbod en een eigen verhaal. En natuurlijk allemaal ingesteld op het ontvangen van fietsers. Met deze gids kun je meteen op stap. Je vindt er alle praktische informatie, zodat je gegarandeerd een fietsweekend vindt dat aan al jouw wensen voldoet.

Het is mogelijk om digitale kaarten (zonder watermerk) te bestellen met een hoge resolutie (2050 x 2650) voor professioneel gebruik. Presentaties, publicaties etc.

Valid XHTML 1.0!  tux   mveMVE