Extract from Wikipedia: Onderste Hof (Brunssum)
Extracted: January 23, 2015

De Onderste Hof, ook wel Vossenhof genoemd, is een hoeve gelegen aan de noordrand van de gemeente Brunssum in Nederlands Zuid-Limburg. De hoeve ligt op een hoogte ten noorden van de Merkelbekerbeek en ten noordoosten van het Clemenskerkje. Verder naar het noordoosten ligt langs de beek de motte De Vossenberg. Er is ook een Bovenste Hof, dat ligt verder stroomopwaarts.

De eerste vermelding van dateert uit 1381 toen Kiedel van Merkelbeeke met de hoeve werd beleend. De hoeve is later overgegaan in handen van het geslacht de Vos. In de 18e eeuw kwam het, door verervig in de vrouwelijke lijn, in handen van de baronnen de Negri, die in het herenhuis naast het hof woonden.

De huidige hoeve is, volgens de jaarankers in de muren, gebouwd rond 167 (1671) en 1686. Het woongedeelte heeft zijn huidige aanzicht gekregen tijdens een grootscheepse verbouwing in 1848.

Op de binnenplaats bevinden zich een hardstenen deuromlijsting met een opschrift en drie wapenstenen. Deze hoeve behoorde in een grijs verleden toe aan het huis Wijerhof dat voor het eerst in 1381 in de archieven wordt vermeld. Fundamentresten van dat huis zijn op het binnenhof van de hoeve aangetroffen.

De hoeve is een rijksmonument.

Valid XHTML 1.0!  tux   mveMVE